Indrukken Jaarbijeenkomst Benchmark Burgerparticipatie

De jaarbijeenkomst Benchmark Burgerparticipatie was dit jaar bijzonder. We ontmoetten elkaar op een mooie locatie van Galerie van Haeften in de Meelfabriek te Leiden. Kunst zorgt voor inspiratie en verbinding, en draagt ertoe bij dat we het goede gesprek met elkaar voeren.

Met 10 gemeenten is gewerkt aan buzzwoorden zoals burgerparticipatie, overheidsparticipatie, doe-democratie, co-productie et cetera. Dit is de taal in de wereld van het gemeentebestuur. Daar is participatie namelijk een apart proces.
Aansprekende gepresenteerde voorbeelden laten ons een hele andere taal zien: zoals de Ziel van Leiden, Het Singelpark en het mobiliseren van collectieve intelligentie. Daar draait het allemaal om: Zichtbaar Samen Werken.
Dat is geen apart proces maar gewoon de wijze waarop dingen tot stand komen. Het maakt niet uit wie het initiatief neemt, als de juiste partijen maar met elkaar aan de slag gaan en een bijdrage leveren voor de realisatie. Als het gemeentebestuur/de ambtelijke organisatie een van die partijen is, is dat prima.

Het voorstel van de gemeenten was dan ook om de titel Benchmark Burgerparticipatie of Participatiemonitor in de prullenbak te gooien. De komende tijd gaan we aan de slag om dit product om te bouwen. Het moet een instrument worden voor ondernemende samenwerkers in de samenleving. Dat zijn mensen die initiatief nemen om iets in het publieke domein te realiseren, daar een bijdrage aan leveren en ook collectief willen leren van opgedane ervaringen.
We gaan nu samen hard aan het werk om hier zichtbaar een bijdrage aan te leveren! Zichtbaar Samen Werken begint al aardig te werken…

Indrukken Jaarbijeenkomst Benchmark Burgerparticipatie
Schuiven naar boven