Wat is een opgave?

Bijna tien jaar geleden introduceerde Partners+Pröpper ‘opgaven gestuurd werken’. De term ‘opgave’ heeft inmiddels in het openbaar bestuur een grote vlucht genomen. Dat is mooi. Soms blijf het echter een leeg begrip. Het heeft geen zin om doelen, ambities of projecten om te dopen tot opgaven om het vervolgens daarbij te laten. Het gebruiken van de term ‘opgave’ is niet genoeg of werkt zelfs averechts als de term ‘opgave’ geen lading krijgt.

De term ‘opgave’ bestond natuurlijk al en is in het dagelijks taalgebruik hetzelfde als een klus: ‘iets wat je moet doen om iets te bereiken’. Dit is echter in onze ogen niet voldoende. In deze blog leggen we uit wat wij verstaan onder een opgave en waarom dat helpt om je opgaven ook daadwerkelijk te realiseren. Zonder dit begrip blijft veel goedbedoelde inzet vruchteloos.

Helder begrip van de term ‘opgave’

Opgaven gestuurd werken begint uiteraard met een helder begrip van wat een opgave is. Dit is echter niet eenvoudig. Als je er zelf over nadenkt: Wat versta jij onder een opgave?

Wij omschrijven een opgave als het streven een gewenste situatie te realiseren én de hiervoor benodigde bijdrage te leveren. Je kan ook zeggen dat de opgave eruit bestaat om alles te doen wat nodig is om van de huidige naar de gewenste situatie te komen.

Met Opgaven gestuurd werken verrijken wij de term ‘opgave’ met drie componenten. Omdat ‘opgave’ daarmee geen leeg begrip meer is en mooie maatschappelijk projecten kan verwezenlijken.

Wenscomponent

Een opgave omvat allereerst een ‘wenscomponent’: Wat is het streven, wat is de gewenste situatie? Stel we zijn twee of drie jaar verder en we zijn succesvol: ‘wat zien, horen of voelen we dan?’ Dit wensbeeld helpt om te richten én om positieve energie uit een gewenste situatie te krijgen.

Actiecomponent

Een opgave heeft daarnaast een ‘actiecomponent’. Wat vraagt het om het verschil tussen de huidige en de gewenste situatie te overbruggen? Met de actiecomponent beschrijf je wat er te doen staat: Hoe groot of zwaar is de klus? Wat heb je nodig om je ambitie waar te maken?

Wilscomponent

Een opgave bevat ten slotte een ‘wilscomponent’. Als je zegt: ‘mijn opgave is om dit of dat te bereiken’, dan moet je declareren dat je er ook voor wilt gaan, dat je bereid bent alles te doen wat nodig is om de opgave te realiseren. De term opgave krijgt dan een zekere lading en dat is ook de bedoeling. Je hebt immers wilskracht nodig om je opgave te realiseren.

Doen wat nodig is!

We pleiten ervoor dat de term ‘opgave’ verrijkt wordt met een wenscomponent, een actiecomponent en een wilscomponent. Zo verbind je consequent wensbeelden aan realisatie. Dit allereerst door wensbeelden te vormen die inspirerend zijn en die mensen aanzetten tot actie. Door vooraf goed in te schatten wat je te doen staat om de opgave te realiseren en er vervolgens ook écht voor te gaan. Zo lukt het om daadwerkelijk te doen wat nodig is om je opgave te realiseren.

Deze blog is deel 1 van 2. Deel 2 lees je hier. Ben je geïnteresseerd in het bijbehorende artikel dat binnenkort uit komt?

Ben je geïnteresseerd in het bijbehorende artikel? Lees dan hier “Het opstellen van een goede opgave is een vak apart”.

Meer weten over Opgaven gestuurd werken? Zie de website.

 

Wat is een opgave?
Schuiven naar boven