Opgaven gestuurd naar Net Zero in Michigan!

‘If you’re going to talk the talk, you have to walk the walk’ (Amerikaans gezegde).

Als je iets graag wilt realiseren of als je ergens aan wilt bijdragen kom je in actie. Zo maak ik mij zorgen over klimaatverandering. Waar heb ik invloed op? Wat kan ik bijdragen en doen? Zo is het ook met Opgaven gestuurd werken. We ontwikkelen mooie werkwijzen en gereedschappen. Ook hier geldt: gewoon doen en aan de slag!

Gelukkig kan ik beide zaken combineren en vanuit Partners+Pröpper bijdragen aan een betere wereld. Zo ondersteunen we samen met VNO-NCW Brabant-Zeeland bedrijven en andere partijen op en rond bedrijventerreinen bij het verduurzamen van deze gebieden.

Opgaven gestuurd werken is naast een werkwijze ook een houding. Dat gaat voor mij verder dan mijn werk. Ik pas het bijna dagelijks toe, ook voor persoonlijke opgaven. Zo wil ons gezin de fossiele voetafdruk verkleinen. Juist in een land waar de prijs voor fossiele brandstoffen extreem laag is en voor duurzame maatregelen zoals zonnepanelen relatief hoog (wij wonen in Michigan, Verenigde Staten). Ter illustratie, we zijn volgens de bouwinspecteur van de gemeente slechts 1 van 10 woningen met zonnepanelen. En dat in een gemeente met ruim 25.000 woningen. Hoe anders is dat in Nederland en Duitsland, maar ook in andere staten zoals Californië.

Een illustratie is de toepassing van het bouwschema Opgaven gestuurd werken voor het realiseren van onze gezinsopgave. Dit hulpmiddel was van grote waarde. Het werd direct omarmd door alle partijen en lag altijd op tafel. ‘Mission Driven Action’ was als begrip snel ingeburgerd!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een bestaande woning uit 1955. Hete zomers, koude winters. Nauwelijks isolatie. Goedkoop gas, dure maatregelen. Genoeg uitdagingen! Door slim doelen en maatregelen te koppelen kwam onze bijdrage aan een betere wereld en de onaantrekkelijke terugverdientijd in een heel ander daglicht te staan. Door isolatie, kierdichting en een luchtwarmtepomp neemt het comfort sterk toe. Direct resultaat! Koppeling van maatregelen voor een gezond binnenklimaat door mechanische ventilatie en luchtzuivering brengt direct verlichting voor onze dochter met extreme allergieën. Drie vliegen in één klap: verkleinen fossiele voetafdruk, comfort en een gezond binnenklimaat!

Het resultaat viel op. We waren nagenoeg net zero. Helaas een uitzondering in Michigan. We ontvingen de “2020 Residential Project of the Year Award” van de Michigan Energy Efficiency Contractors Association” (MEECA). Voor ons een extra stimulans om andere huiseigenaren te helpen bij het realiseren van hun doelen. We leverden onder meer een bijdrage aan de lokale Earth Day viering. Voor wie meer wil weten, zie onze privé website.

Het resultaat bewijst ook dat je dit heel eenvoudig, duizenden keren kunt herhalen. Onze woning is van een bouwtype dat je hier overal tegenkomt. Mission Driven Action inspireert ondertussen lokale en regionale partijen om naar Nederlands voorbeeld en op een opgaven gestuurde wijze werk te gaan maken van de verduurzaming van wijken! Ik houd je op de hoogte.

Schuiven naar boven